Spaans Management 
Prinses Beatrixlaan 320
2273 XW Voorburg
 

Historische documenten

Hoe het allemaal is ontstaan

In de Keizerstraat op nummer 150 te Scheveningen,

Rond 1851 kocht Johannes van der Burg op de hoek van een hofje en de Keizerstraat te Scheveningen een pand om er een slachthuis in te richten, daarmee had de eerste slager in het dorp zijn entree gemaakt.
Dit was uniek omdat het tot dan toe niet was toegestaan buiten de Haagse Vleeshal dit ambacht uit te oefenen.Een ontheffende gemeenteverordening sprak pas in 1852 officieel van het slachten zowel binnen als buiten de hal.Het op grotere schaal slachten deed nogal wat bloed vloeien. Het bloed stroomde dagelijks uit het hofje en de Keizerstraat binnen, zodat met het hofje weldra de "Bloedpoort" noemde. In1869 staakte de zoon van slager van der Burg het bedrijf, wellicht was het dorp de luxe van een echte slager nog niet gewend. Waarna er rond 1875 in de persoon van J.P van Duijne een andere slager zijn intrek in het pand deed.

Vervolg van de geschiedenis

Slagerij in de Keizerstraat 150 te Scheveningen:

  • 1875 - 1910 van Duijne
  • 1910 - 1935 Vrolijk
  • 1935 - 1935 van Praag
  • 1935 - 1951 Mogchel
  • 1951 - 1970 Ewit Spaans
  • 1970 - 1987 Dick Spaans
  • 1987 - 1991 Dick Spaans & zn.
  • 1991 - 1998 Edgar Ewit Spaans
  • 1998 - 2005 Wim Spaans

Slager van Praag had in de jaren 1935 - 1950 een slagerij, die in de Keizerstraat, verpacht aan Moghel. Zelf had de heer van Praag nog een slagerij in de Stevinstraat te Scheveningen waar mijn opa chef was.
In 1951 nam mijn opa de slagerij van de heer van Praag in de Keizerstraat over. Mijn opa was 1 van de 7 slagers die in de Keizerstraat te Scheveningen gevestigd waren.

Slagerij Spaans groeide uit tot een toonaangevende slagerij in de Haagse regio.
De inrichting was toen al vooruitstrevend en modern te noemen, de eerste gekoelde toonbank (zie foto) was een feit, en voortdurend werd geinvesteerd om bij te blijven en concurrentie voor te blijven.Wanneer het weer nodig was werd er verbouwd en steeds uitgebreid.In 1970 nam mijn vader de zaak over en ook toen werd er verbouwd. Tevens altijd hard werkend, altijd zelf worst, vleeswaren, en ambachtelijke maaltijden maken.

Door de grote inzet volgde het winnen van tal van prijzen.

Rond 1987 kwam ik in de ambachtelijke slagerij van mijn vader werken, volgde tegelijkertijd de slagersvakschool te Rijswijk en werd in 1989 mede-vennoot. In 1992 volgde wederom een verbouwing en als bekroning,een mooie prijs, verkozen door de lezers van de Scheveningse Courant en Federatie van Scheveningse winkeliersverenigingen;  Beste winkel van Scheveningen

Daarnaast werd een artikel in het slagersvakblad "de Slager" geplaatst over Slagerij Spaans, Keizerstraat 150a te Scheveningen.

 

Vakblad de Slager 1992